Et Opråb på Valgdagen

På denne valgdag, hvor vi i Danmark går til valgurnerne og hylder vores retssamfund og demokrati, vil jeg opfordre alle til at afsætte 10 minutter til at læse og reflektere over BBCs opsigtsvækkende reportage om begivenhederne i den spanske enklave Melilla på den nordafrikanske kyst en sommerdag i juni 2022.

Tryk her for at læse BBCs reportage

Journalisterne stiller skarpt fokus på konsekvenserne af de europæiske landes kyniske udlicitering af bevogtningen af EUs ydre grænser til nabostaterne med autoritære regeringer og sikkerhedsstyrker, som tilsidesætter overholdelse af menneskerettigheder, respekt for menneskeliv eller medfølelse for de lidelser, de påfører migranter på flugt fra krige, forfølgelse, klimaforandringer og fattigdom.  

Personligt mangler jeg ord til at udtrykke min forargelse, sorg og skam over disse barbariske handlinger. Rødderne til det afrikanske kontinents armod, uendelige krige og konflikter, sult og ødelagt miljø er vokset fra frøene sået af europæiske slavehandlere og kolonialister. Det er de vestlige landes udnyttelse af kontinentets befolkninger og hensynsløse forbrug af klodens naturressourcer, som forårsager de klimaændringer, der fører til tørke, sult og naturkatastrofer. Afrikanerne høster de bitre frugter. 

Som europæiske borgere må vi kræve, at EU-landene samarbejder om at føre en human, fælles migrant- og flygtningepolitik, som sikrer respekt for menneskelig værdighed og de basale rettigheder, vi har forpligtet os til ved vores tilslutning til FNs flygtninge- og menneskerettighedskonventioner - såvel som de humanitære værdier vi ynder at fremhæve vores samfund er grundlagt på.

Skrevet af Lorne Mark Lathey

Heading