Hvad sker der på grænsen mellem Polen og Belarus?

De sidste par måneder har Polen set en mangedobling af migranter og flygtninge, der krydser grænsen fra Belarus. Men hvorfor er antallet af mennesker, der forsøger at krydse lige denne grænse, steget så eksplosivt? Forstå situationen i vores artikel

Tusindvis af migranter er samlet ved grænsen mellem Hviderusland og Polen, som også markerer EU's ydre grænse. Polen har lukket sine officielle grænseovergangssteder til Hviderusland, og de hviderussiske myndigheder ser ud til at blokere for, at migranterne vender tilbage til Hviderusland, hvilket efterlader tusinder i usikre forhold ved grænsen. Men hvem er disse migranter, og hvorfor strømmer de til den polsk-hviderussiske grænse i tusindvis?

Rapporter om migranter, der er skubbet frem og tilbage mellem Polen og Hviderusland, har cirkuleret i et par måneder nu, hvor mindst tretten af dem er blevet meldt døde. Den irregulære migration til Polen gennem Belarus er mangedoblet i de seneste par måneder, og den polske regering, støttet af EU, har beskyldt den hviderussiske leder Alexander Lukashenko for at bruge migranterne som gengældelse for EU's sanktioner mod Belarus, som blev pålagt i kølvandet på det falske hviderussiske præsidentvalg i 2020, og siden Belarus beordrede kapringen af ​​et Ryanair-fly over hviderussisk territorium i maj i år.

Situationen er eskaleret de seneste par dage, hvor antallet af migranter ved grænsen er ganget med hundredvis. Videoer inde fra Hviderusland viser, hvad der ligner hviderussiske soldater, der eskorterer flokke af hundredvis af migranter langs motorvejen, på vej mod den polske grænse, og vækker mistanke om, at Hviderusland bevidst overfylder grænsen med migranter for at lægge pres på dets EU-naboer. Nogle går så langt som at kalde Hvideruslands handlinger "hybridkrigsførelse", der forsøger at fremprovokere en ny flygtningekrise i Europa.

De fleste af migranterne kommer fra Irak, Syrien og Afghanistan, og de er angiveligt blevet lokket til Hviderusland med håb om at nå EU derfra, hvor de håber at kunne søge om asyl. Ifølge international lov har alle ret til at søge om asyl i ethvert land, men Polen er blevet anklaget for at bryde asylreglerne ved at skubbe migranterne tilbage til Hviderusland og forhindre dem i at ansøge og få deres asylansøgninger behandlet i Polen. Den polske regering har erklæret undtagelsestilstand ved grænsen til Hviderusland, hvilket forhindrer nødhjælpsarbejdere og medier adgang til området omkring grænsen.

Mænd, kvinder og børn er derfor blevet efterladt under prekære forhold ved EU’s grænse uden adgang til husly, mad, vand eller lægehjælp i et skovområde med frostgrader om natten. EU er allerede ved at forberede yderligere sanktioner mod Hviderusland uden nogen løsning for de migranter, der er fanget i midten.

Kilder: BBC, The Guardian, Balkan Insight, InfoMigrants, Social Media

Photo © Leonid Scheglov/BelTA/Handout via REUTERS

Heading