Ivanka - Et Barn ved Frontlinjen

I et år har ukrainske børn som Ivanka levet liv præget af krig og frygt. De børn, der som hende er blevet tilbage, lever med bombernes buldren, mangel på mad og rent vand, daglige strømsvigt og bidende vinterkulde. De børn, der er flygtet, lever i et fremmed land og har mistet deres hjem. Alle sammen lever de med splittede familier, et hjemland i ruiner og frygten for, hvad fremtiden vil bringe.

I et samarbejde med Flygtningebørn.dk og Børneavisen besøgte fotografen Lars Schmidt i december den nyligt befriede del af Kherson. Her mødte han de børn, hvis familier har valgt ikke at flygte. Lars fortæller med hans billeder deres historier om et børneliv ved fronten.

På dette billede møder vi Ivanka på 14 år, som fortæller om en dagligdag, hvor bomber er blevet ”almindeligt”. Netop som hun står på torvet og taler med Lars, lander en bombe så tæt på dem, at Ivanka må holde sig for ørerne. Hun fortæller, at hun har mistet sin bedstemor til en af bomberne. Hun savner også sin bror, som er soldat, og sine venner, som næsten alle er flygtet.

Da hele Kherson var under russisk belejring og der var russiske soldater i gaden, var Ivanka endnu mere bange, end hun er i dag. Hun fortæller, hvordan soldater med våben en dag bankede på hendes families dør og fortalte dem, at deres børn snart ville blive taget med til Rusland for at gå i russisk skole. Heldigvis nåede ukrainske styrker at generobre bydelen og Ivanka er stadig sammen med sin familie. Hun er glad for, at denne del af byen nu ikke længere er besat.

”Slava Ukraini” siger Ivanka til sidst. Ære til Ukraine.

Foto Lars Schmidt / schmidtaps.com

Heading