Udstilling om Moria Lejren i København

Billeder fra flygtningelejren Moria, som har været utilgængelig for journalister og fotografer siden branden, vil i denne uge blive vist i Vesterbros Oehlenschlægersgade.

Medierne har begrænset adgang til europæiske flygtningelejre, og Moria på den græske ø Lesvos er ingen undtagelse. Den spanske fotograf Noemí besluttede at tage sagen i egen hånd efter at have stødt på billeder fra Amir, en ung afghansk flygtning, der havde boet i lejren i et år, og nåede ud til ham for at samarbejde om at dele historier og billeder fra den delte Instagram konto Now You See Me Moria, som i øjeblikket har over 37 tusinde følgere.

Amir og Noemí fik kort efter selskab af Ali, Wutaiba og Mustafa, som også er beboere i lejren, og sammen viser de hverdagslivet i Moria-lejren fra initiativet og perspektivet fra de mennesker, der bor der. Formålet er at øge offentlighedens bevidsthed om de alvorlige forhold i Europas største flygtningelejr, efter at journalister og fotografer blev nægtet adgang, efter at den indledende lejr brændte ned.

Billederne fra Now You See Me Moria skal nu portrætteres på en udstilling på Vesterbro i København fra 2.-6. februar.

I januar 2021 organiserede Now You See Me Moria en åben indkaldelse for at øge bevidstheden om situationen i Moria. De inviterede designere fra hele verden til at lave plakater baseret på de billeder, der blev delt på deres Instagram-konto. Mere end 449 grafiske designere reagerede på det åbne opkald 'Love for Moria'. Dette resulterede i plakater, der kunne downloades, printes og hænges i vinduer og vægge i hele Europa på Valentinsdag 2021.

I samarbejde med Paradox udviklede kollektivet en action-bog, der gennem sit design og sin struktur inviterer til at blive delt. Desuden udviklede de et udstillingssæt med alle de 449 plakater fra 'Love for Moria' åbne opkald og yderligere 16 billeder. Disse vil blive vist på Oehlenschlægersgade 36 sammen med videomateriale, der viser et glimt af hverdagen i Moria. Der vil også blive udstillet nye plakater lavet specielt til udstillingen fra lokale grafikere. Action-bogen og de nye plakater kan købes på udstillingen, hvor et eventuelt økonomisk positivt resultat vil blive overført til fællesskabet i Moria.

Her fra Flygtningebørn.dk opfordrer vi lærere i Folkeskolen til at tage deres elever med ind til udstillingen og til at følge og dele Now You See Me Moria på Instagram.

Se mere info om eventen på Facebook.

Hovedfoto: Cathsign, CC BY-SA 4.0 <https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0>, via Wikimedia Commons

Heading